
© Philippe BEAUJARD/CNRS Photothèque
Village d'Androrangavola (Madagascar). Préparation de la cérémonie du tongoa fototra (de tongoa, "ac
Reference
20040001_0520
Production year
1974
Max. size
30 x 20 cm / 300 dpi
Add to my wishlist
Terms of use
The use of media visible on the CNRS Images Platform can be granted on request. Any reproduction or representation is forbidden without prior authorization from CNRS Images (except for resources under Creative Commons license).
No modification of an image may be made without the prior consent of CNRS Images.
No use of an image for advertising purposes or distribution to a third party may be made without the prior agreement of CNRS Images.
For more information, please consult our general conditions
Village d'Androrangavola (Madagascar). Préparation de la cérémonie du tongoa fototra (de tongoa, "action de mettre sur", et fototra, "souche, base coupée d'un tronc"). Le maître de l'essart érige deux bambous verts, dans lesquels il verse du rhum, un rameau feuillu d'arbre sambalahy (samba, cf. sambasamba, remerciement prononcé lorsqu'on s'adresse aux divinités) (Albizzia fastigiata Oliver), arbre des esprits du sol. Il accroche au rameau une feuille roulée de longoza (Aframomum angustifolium K. Schum., famille des Zingibéracées) (plante parfumée), dans laquelle il verse des grains de riz "crus". Il fait cuire du riz à l'ouest, dans une marmite posée sur un trépied.