Production year
2004
© Emmanuel PERRIN/CNRS Images
20040001_0082
Conditionnement olfactif du réflexe d'extension du proboscis. Association d'une odeur à une récompense sucrée. On reproduit au laboratoire le processus d'apprentissage naturel des abeilles lorsqu'elles butinent les fleurs. L'abeille est maintenue devant un dispositif permettant d'envoyer des odeurs. Après avoir appris l'association odeur-solution sucrée, l'abeille répond en étirant son proboscis à l'odeur seule. Cela permet à l'expérimentateur de savoir si l'animal a appris ou non.
The use of media visible on the CNRS Images Platform can be granted on request. Any reproduction or representation is forbidden without prior authorization from CNRS Images (except for resources under Creative Commons license).
No modification of an image may be made without the prior consent of CNRS Images.
No use of an image for advertising purposes or distribution to a third party may be made without the prior agreement of CNRS Images.
For more information, please consult our general conditions
2004
Our work is guided by the way scientists question the world around them and we translate their research into images to help people to understand the world better and to awaken their curiosity and wonderment.